11 Jul 2011

punya nyawa sekali lagi...



Alhamdulillah.. syukur..hanya itu yang mampu diucapkan..seolah diberi nyawa kedua..allahurabbi..

“jangan panic..jangan panic..pegang baju keselamatan..kamu xkan tenggelam” jerit abang yang bawa bot..berlagak tenang mungkin..

“tolong makcik..tolong makcik” isteri pakcik zabidi pula terpisah daripada kumpulan kami..

“jangan pegang aku..mcmne aku nk gerak selamatkan makcik..” kak faizah pula bersuara dalam cuba melepaskan pautan-pautan yang memegangnya..

Huhuhu…itulah tragedi pahit yang membuatkan kami tsenyum. Terjatuh ditengah2 laut membuatkan segalanya berfikir dihujung minda.. kaki sis yang terlekat dibahu jaket kak faizah menyukarkan untuk berpaut pada jaket masing2.. yang pastinya.. kak ain musti sudah mengimbas majlis pertunangan lagi dua minggu..ibu sal musti terkenangkan suami dan anak2 yang sedang menanti dirumah..kak ngah kekalutan mencari ank sulungnya yang turut tercampak dari banana bot. kak Fatimah yang sudah hampir menangis dalam esakan tanpa linangan airmata..terkenangkan anaknya yang tunggal..masing2 bermain dibenak fikiran.. orang bujang macam sis,diha,kak faizah ni..mestilah satu jew..hehe “alamak…xkawen lagi..”.

Itulah situasi cemas kami staff yang naik banana boat sempena percutian di port Dickson atas tajaan penyumbang terbesar anak yatim.. DATO TAIB sekeluarga. Semua yang nek saiz xL kebanyakannya..boat penuh n salah abang boat tu jugak sebab xbagi taklimat sebelum dia bawa laju2.awal2 beria sangat2 semua orang nak naik banana boat tu..last2..semua kata inilah kali terakhir..huhu.. apatah lagi sis..setelah abang tu tarik semula kedalam boat..dalam perjalanan pulang..oleh kerana sis duduk kat belakang sekali..sekali boat tu rempuh ombak..erkkk.. sis terjatuh sekali lagi..tapi yang ni sempat berpaut pada pemegang..tu pon mujur sempat bertahan..huhu..serik maaa…. Nyesal pon ade..tapi Alhamdulillah..masih boleh menaip diruangan blog ni,,kikiki.. betul!..satu je yang tergambar dalam fikiran. “ya allah..xsempat lagi nak mohon taubat..” huhu..entah kenapa..sayu benor..sampaikan xmain sudah apa2 permainan selepas tu.. terus balik bilik tukar baju..sedangkan staff lain masih tergolek2 dalam air dan swimming pool..termenung panjang jugak..macam sudah sampai je waktunyer..huhu.. persediaan menghadapi alam abadi perlu.. andai kita tahu bila ajal.. mohon sangat ya Tuhan..berilah kesempatan.. itu jelah mau citernyer..selebihnya..layan gambar ye,,sepanjang percutian dua hari di n.9 dan Melaka.. Alhamdulillah..mungkin ini kenangan terakhir yang terindah bersama mereka..siapa tahu..kan..

2 ulasan:

NooR AzLen BinTi HaRoN berkata...

assalamualaikum

alhamdulillah semuanya selamat

prnh juga naik banana bot kat PD tp org yg bawa 2 slow je sbb ada budak2..jd bw slow..:-)

nadya solahuddin- "mengukir rasa hati disini" berkata...

w,salam..hee... ni punyer la laju brother tu bawa..lepas turun dengan selaamt..siap bos pi jumpa dia slow talk..huhu.. apepon.. "serik............sudah"