28 Okt 2015

Hargai temanmu..

Sesungguhnya waktu kehilangan yang tersayang barulah kita meraung-raung menyesali dan mengotakan rasa cinta dan sayang. jangan begitu, dia teman dan sebahagian hidupmu. Silap salahnya juga adalah dari hasil didikanmu juga. Bukanlah dia belajar sendiri dan pandai sendiri membuat sesuatu keputusan dan melemparkan segala perkataan baik ataupun buruk.

esignment banyak uiii. semoga lelah bernilai ibadah.
kesibukan ini lebih bermakna dari  kesenangan yang tiada tujuan.

Allah.. peliharakan kami dan permudahkan urusan kami.

fi amanillah... Allah ya rahman..ya rahim..

20 Jun 2015

Mencari Barokah di Bulan Ramadhan

BISMILLAH WALHAMDULILLAH

MARHABAN YA RAMADHAN..
SALAM RAMADHAN KAREEM
SEMOGA MENDAPAT BAROKAH DAN RAHMATNYA.

MENCARI BAROKAH

Sebagai individu muslim pertamanya menjalani kehidupan dengan keizzahan islam. menyantuni bulan yang diturunkan al-quran serta beramal dengannya. 

keduanya mejadikan amalan sunat sebagai kebiasaan diri dalam mengharapkan amalan2 diterima seperti solat tarawih dan bersedekah. Kebanyakannya sedia maklum tentang perihal bersedekah dibulan ramadhan 

(( مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا فَلَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْقُصَ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْءٌ )) رواه أحمد والترمذي.

“Barangsiapa memberi makan pada orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu tanpa mengurangi sedikit pun dari pahalanya.” (HR. Ahmad dan At Tirmidzi).

JUSTERU ITU.. saya menjemput semua rakan2 yang ada untuk menaja anak2 yatim dan pelajar tahfiz bagi menjayakan kutipan amal untuk untuk pembangunan tahfiz fuqaha bersama TUAN GURU DATO HARUN DIN PADA 4 JULAI 2015 (NUZUL QURAN) 
KREDIT SUMBANGAN BOLEH BANKIN PADA AKAUN
 Maybank (SRIPTAF MANAGEMENT – 562263504248) & JUGA BANK ISLAM 12029010049358 (MUASSASAH DARUL FUQAHA)


SEMOGA Allah merahmati kita semua dalam beramal ibadah.

22 Mei 2015

UNTUK HARI INI...



Bismillah wal hamdulillah...

Masih di ruangan pejabat yang memerlukan fokus 100 persen. penat pon ia.. stress pon ia.. namun yang penting.. seronok dan bersemangat melayani kerenah anak2 syurga ini. cikgu ni nak macam dokter, polis.. tentera.. pelukis dsb.
" cikgu..kaki sy terkena kaca.. cikgu belakang saya sakit.. cikgu.. sakit perut"
" cikgu, barang saya selalu hilang, cikgu ade orang tolak saya"
" ni kenapa berlari-lari..kalo ade sesiapa yang keluar kelas lagi..siap awak"
" cikgu..tolong lukiskan kereta, kapal terbang..keretapi, basikal..blaa.."
-_-'
sabor jelah... tapi... itulah yang sebenarnya memberi ketenangan dalam hidup yang penuh pening ini. jika tidak dirawat, maka terjadilah kekeliruan personaliti..ahaa.. sekejap baik..sekejap garang.. sekejap termanguuu dan sebagainya. fenings uii.

kekadang haru jugak nak fokus pembelajaran dalam kelas bila kerja2 pejabat bertimbung.. atas dasar sayang dan kasih.. ambe nok ngajar jugak.. xpandai nak tunjuk sayang2 ke pelajar.. "cikgu selalu marah saya" ..rungut si kecil.. ye.. cikgu marah sebab cikgu sayang awak tak fokus belajar..suka main-main.. bila nak pandai.. "Dalam hati jela.." ..

Program berterusan bulan ini.

sambutan hari guru
kem motivasi pelajar
iftar jamaie perdana
kena siapkan kertas-kertas soalan exam.. 
huh!! bikin letup-letup ni..

kekadang kuciwa jugak ni.. nombor ahli pendaftaran xsetle2 jugak.. harap2 xde masalah ke muktamar kali ini. vote for tok guru haji hadi.. murobbi sepanjang zaman. 

Banyak perkhabaran gembira dari kawan-kawan. semoga bahagia selalu. ambe doakan. dari jauh dan dekat.. tidak terlafaz dek kata. moga2 urusan rezeki masing-masing berterusan. 
RINDU MOK...


7 Apr 2015

berkongsi kehidupan

Bismillah walhamdulillah..

Genap setahun 3bulan pernikahan in. Bukan suatu yang mudah untuk dijelaskan. bak kata orang2 tua..5 tahun pertama adalah tempoh berkenalan. bukannya bercinta bertahun2 pastu baru kawin.. ni kawin dulu baru bercinta.. begitulah kehidupan kami.. berlalu berdua.. sang suami serikan istri.. istri serikan suami.

"makanan paling sedap ialah masakan istri.. sy xkisah awak masak nape pon yang..semua sedap" itu lah yang diulang2 setiap kali ambo masak. kekadang kembang bermangkuk2.. harhar.. suami yang tidak pernah berkire.

"merajuk"

MasyaALLAH..mcm kiamat pon ade.. begitu la ambo.. sukar benor termakan pujukan. takde nye nak merajuk sesaje.. pasti ade asbab yang besarrrr apa yang ambo rasekan. pesan orang2 tua.. kalo gaduh2 kecil ke..besar ke.. jangan sesekali asing tempat tidur.. jangan sesekali menjauh.. kerana peluang syaitan untuk meruntuhkan kasih sayang begitu tebal.. 

Kekurangannya adalah kelebihan buat kita dan kelebihannya menyempurnakan kekurangan ini. sungguh.. hargailah PASANGAN HIDUP KITA. bukan nak bersama setahun bahkan berkongsi hingga akhir usia iallah.. ambo sangat bersimpati dengan shbt2 ambo..

Ada yang baru setahun berkahwin.. masing2 dalam dakapan agama. bukan calang2 orangnya.. bercinta lepas kawin. hanya beberapa bulan shj kenal. namun sebenarnya itu bukan asbabnya. masalahnya ialah.. masing2 tidak menerima kelemahan dan kekurang diri pasangan. bila bergaduh kecil terus keluar rumah dan tidak bertegur sapa. kalo xpuashati.. guna sms.. tidak bersemuka .. nafkah zahir dan batin pon tidak diberi. akhirnya siwanita tekanan perasaan dan kehilangan kawalan sehingga terpaksa memikirkan perpisahaan.. Allahu.. sebegitu ujian untuk hambaNYA.. 

Untuk kita yang masih diuji dengan perkara yang lain.. syukurlah.. kita tidak mampu untuk berada ditempatnya. ujian anak? hmm.. masih boleh tersenyum.. namun jauh disudut hati... sungai2 terluka ade mengalir.. tuhan sahaja yang tahu.. kekadang tangisan yang teresak tidak dapat nak kongsi.. sakit yang dialami tidak dapat nak diceritakan.. kehidupan ini sungguh payah nak diterjemahkan.. 
ya rabb.. berkatilah saya dan suami.. kekal selamanya..AMINNNNNN

29 Mac 2015

ke mana rindu ingin dihamparkan..

Bismillah walhamdalah..

RINDU.... terpendam jauh nun jauh dikalbu.. tak dapat diluah.. tak dapat diceritakan. bagi sesetengah orang, bila bercakap soal rindu "biasa la tu.." "masalah hati" dll. gambarannya ialah ia bukan suatu perkara yang perlu diperbesarkan.

Ternyata.. hati ini rindu..sangat merindu.. "anak..." ramadhan dan syawal bakal menjelang.. hakikatnya baby2 sudah 8 bulan meninggalkan ibu ini. dibalut malam yang sunyi, ditemani sang suami yang setia.. menghiburkan hati dengan ragam-ragamnya. Allahu.. kerinduan apakah ini.

Menyingkap memori bermula dengan buku pink, yang erat dibawa ke masa sahaja.. dikhabarkan dokter di klinik kesihatan "twin kot.. tapi check dengan hospital dulu" . seterusnya check dengan hospital diberitahu "single" . maka bermula 3-5 bulan tidak tahu bahawa 2nyawa berada di dalam. tapi naluri ibu kuat menyatakan..twin... sehinggalag scan untk 20minggu.. ternyata telahan benar.. twin girl. nama yang bermain2 difikiran " zinnirah " dan untuk lebih meyakinkan hati serta menambah baik maknanya "zinnirah nur iman" last minit bila tahu twin, tambah nama "zulfa nur iman"

"Xde anak ni, boleh la nakpi mana2..senang"
"xpe nak buat kije lebih masa pon, bukannya ada anak"
"xsibuk dengan anak xpe, mudah nok buat kije"

kalo dulu, awal2 kehilangan, sungguh terhiris, sekrang cuma terbias luka. sudah terbiasa. namun, bila tengok our twin kakak kat rumah.. allahu, tuhan sahaja yang tahu betapa saya sayang twin tu.

serik alahan?? kalu dikatakan serik..hanya dibibir.. dihati meronta2 mengharapkan ketibaan baby2 yang sekian lama diidami. alahan pkr sementara. bersusah dahulu untuk mendapatkan kebahagiaan. maka positiflah.. senyuman anakmu lebih bermakna.. tangisannya lebih mendamaikan daripada kita yang menangis melihat mereka.

tahun ni dah sekolah.. masuk pasti ^^,

yang kehilangan anak, tabahlah.. syurga menantimu disana.. tidak Allah uji akan kemampuanmu. kalo sakit, menangislah.. jangan pendam.. luahkan dalam doa dan dalam setiap sujud.. jadikan malam tempat merintih sedangkan siang.. untuk kegembiraan insan2 yang ada disisi.

bestday kembar huda dan hadi 15.3.2015 cheya sponser kek tau ^^,
semoga Allah ganti kembar2 yang lebih banyakkkkk untuk saya.. ngee.. amin2....
anak2 yang soleh solehah.. amin..

26 Mac 2015

cikgu sangat....

bismillah walhamdulillah.

typing.... at ofis fuqaha..huee..

lamanya.. lamanya... lamanya xjenguk my suwit heart ni. bersawang pawang dah dalam ni. kesibukan yang nyata semenjak dua menjak menyandang jawatan penolong pentadbiran nih. dalam masa yang sama jadi cikgu.. mau kau? ndak kan.. apapon, gue akan sentiasa berfikiran positif dan sentiasa update nilai ikhlas dalam diri. ikhlas sesaje memang xkan datang bergolek kan.. ye dop?

malam td kul4 pagi baru siap membaking2 kek cokelat sebagai permulaan jualan koperasi. perghh.. serbuuuu... xsampai hati nak tangkap gambar, baru lepas makan nasi tu anak2ku.. kalo xmakan nasi agaknye, dengan tong2 kek lingkup dibuatnya. iallah, cg nadia akan setiasa istiqamah memcari dana..hooreyy.. ahaa.. senget tul.. hoorey sangat,, rumah tunggang langgang.. semoga encik suami bersabar dalam meng iron baju2nyer secara sistematik pada hari daku lupa dalam mimpi.. ekeke

tips mendidik pelajar dengan tarbiah
masih mencari2 teknik yang sesuai, sesungguhnya kesabaran ketekunan ketaatan dan perlembagaan ..ahaa.. merapu tui... sangat perlu bersabar dan tegas. bukan garang untuk dibenci tapi tegas kerana sayang. awal2 mengajar, saya set dalam minda "jangan marah, jadi guru yang baik.. iallah pelajar sayang" alaa..mcm cikgu2 kita yang dulu.. mesti kita sayang cikgu yang baik, xbanyak kije sekolah dll. tapi satu kesedaran yang timbul, dulu daku kena marah, jerkah, rotan, denda dll la yang menyebabkan jadi manusia mcm sekarang ni.. jadi mindset awal daku tidak berjaya.. pljr makin memenyek jiwaku sehingga muncul " cikgu dah garang la sekarang" huyyooo..kau hado? sesekali keluar juga suara janten yang xpernah tahu..ahaa.. buruk benor rupanya..

rupanya satu perkara yang perlu kita ada "kreativiti" . teknik dan cara mengajar itu sendiri. lama2 kita pon seronok mengajar dan pelajar pon xsabar2 nak belajar. banyakkan permainan dan gift (coklat) kalo kelas pra n tahun 1 tau benor la..cg nadia bawak coklat... semua fokus je belajor.. alahai anakanda.. kaki pon mcm diawangan.. dua kelas ni kalo masuk, xde istilah bleh duk goyang kaki atas kerusi.. begitulah mulianya tugas cikgu.. allahu..syentap seh.. sy respect pada guru2 yang mengajar disini walaupon gaji xmemadai dengan kerja dan sijil yang ada, tapi ketekunan dan keihklasan mereka sangat dihargai. syukran khathir.. dalam mendidik anak-anak bangsa.

produk terbaik.... boleh wasap 0145342756 cg nadiea :)

ubat untuk sembelit dan sakit2 badan. sangat mujorab dirasakan. sebelum ni bertahun2 susah nak buang air besar, kadang seminggu sekali je membuang, pernah check dengan dokter katanya masalah usus, setelah saya cuba produk ini.. biiznillah.. setiap kali makan, terus membuang.. saya dah sihat!! ^^,


nak buang angin dalam badan? lenguh2 kaki dan sangat bagus untuk urut2 badan dan juga sakit gigi. stock wajib yang ada dirumah. rm39 only.. murah dan berbaloii


merawat kulit muka berminyak dan berpeluh?
produk yang latest the best.. silky foundation..sangat smooth dan tak berminyak.. sangat sesuai untuk muka berminyak mcm ambo.. teruje benor membelinya..borong sampai 4..ahaa..  rm40 only.



mencari yang halal dan suci itu wojib.. jadi, jom sama2 kita tingkatkan produk2 muslim yang baik lagi menyucikan. iallah ..feewit

bersama ibunda. pengguna setia produk.