30 Jul 2011

memunggah rasa

SALAM cetusan RASA...

Dalam kesibukan menyiapkan laporan latihan industri yang menikam jiwa kerna tarikh yang perlu dihantar sudah pon menyapa.huhuhu..itu aje yang mampu disampaikan. tangan masih ligat membentang rasa mengukir sebuah cerita yang lahir segalanya dari jiwa. ketidaktenangan akhir2 ini menggugahrasa membendung segala ceria menawarkan segala yang ada.

lama tidak mengimbau kisah hidup anak seorang petani..lama tidak membiarkan airmata menerjah jiwa lantaran keperitan hidup.sawah padi..tempat bekerja sewaktu kecil. ayah seorang yang sangat kreatif..diusahakan tanah dengan segala tanaman.. jagung,tembikai,kacang tanah, limau,halia,lengkuas,kunyit dan lain2 yang sudah ku lupa..sikap ayah yang terlalu pemurah dan sentiasa memberi segala yang diusahakan menyebabkan rezeki tidak pernah putus..lantaran itu..nama ku diberi (nadya-pemurah)semoga aku menjadi sepertinya tidak berkira soal harta dan apa saja yang sementara. sawah padi ini menjadi teman seawal usia 11 tahun.. berpenatan kembali daripada sekolah.. aku ke sawah selepas asar untuk menjaga padi dari dimakan burung..pukat yang sinonim dengan sungai kini dibentangkan seolah pagar agar dapat merasa daging burunggoreng ataupun masak merah .duduklah disitu kadang2 ku merungut "asyikk aku aje kena jaga..padahal orang lain ramai lagi.." iyelah..disebalik hutan ada sekeping sawah..kadang jiwa ini sangat lembut..tak ingin ibu ke sana setelah berpenat urusan dirumah.maka, berpetanglah disana sentiasa. waktu menjerut padi paling susah..kena buat sendiri sebab kawasan yang kecil takkan nak panggil yang moden2..tak berbaloi..

bau wangian ini sentiasa dipalit. kekadang orang menutup hidung apabila lalunya lori membawa getah ini namun aku terbiasa..biasa dengan baunya. sejak kecil bermandikan tumpahan air getah. menongkah bukit menjinjing guni untuk membungkus getah. lelah..dan sememangnya tiada kudrat untuk menarik guni2 getah.beberapa kali pernah tersungkur kerana bukitnya bukan lapang..penuh kayu-kayu getah. nakal..memang nakal..sengaja kadang2 melambatkan isi karungan guni supaya adik beradik lain terus naik ke atas bukit mengutip getah disana.. tidak semudah sesetengah orang yang menggunakan kereta sorong dan jalannya mudah.. ini semuanya kena pikul dan tarik sendiri..lelah berbaloi..bila berguni2 getah dapat..kata orang suatu ketika,penoreh getah kaya..sebab harga melambung..namun tahukah berapa lama je harga tersebut kekal..kadang bila jatuh 70sen sekilo..sesuap nasi pon belum tentu dapat.. yang merasa pasti tahu apa yang berlaku

perkara yang paling getir..mengangkat kelapa sawit.. mengutip buah yang terlerai satu hal. sangat menyulitkan..kekadang malas hadir mencuit hari namun lelah ibu dan ayah masih mencengkam jiwa. siapa sangka.. segalanya berlalu pantas..lama sudah tidak menjengah kebun yang berbakti..getah yang berjasa..sawit yang menampung nafas lega.. segalanya berkubu dalam jiwa. bukan mudah merasa dengan semua kenangan.

bersama mereka yang bernasib baik sebenarnya iaitu anak-anak yatim..meskipun mereka dilihat satu daripada golongan yang sepatutnya dilindungi..namun, bersyukurlah mereka ternyata lebih bernasib baik sebenarnya. berada dipersatuan yang dilimpahi dengan nikmat semuanya.. dkelilingi insan yang hidup mewah..adik2 tahfiz membuatkan diri tertanya akan ke mana mereka salurkan nikmat itu jika bukan dengan melahirkan akhlak yang baik dan mukmin.

merasa tiada apa disisi lebih baik sebenarnya..apalah sangat yanga da pada dunia.. mungkin masa diploma..tiada yang lebih bodoh daripada terjebak dengan permasalahan remaja dan menggadaian pelajaran.. apa yang nak dibuktikan dengan kekurangan yang ada. pada waktu dan saat ini.. kegemilangan terus ku ingin kecapi..sungguh xsangka..peningkatan dalam pelajaran menyedarkanku..betapa segalanya harus atas usaha sendiri..ibu dan ayah sentiasa bersusahan demi anak2nya..bilakah akan terbalas segalanya.. sebab itu aku pantang orang yang mempersendakan orang lain..pantang mendengar fitnah dan cacian..pantang dalam bab akhlak..kerna semua itu aset dalam diri seseorang.

mungkin tiada siapa yang tahu..janji yang ditabur..renovate rumah tersebut..membuatkan hati ini xmampu sebenarnya memaafkannya..xkan maafkannya..meskipun lidah mampu menuturkannya..bukan mudah menerima segala yang diperlakukan.. sungguh ya ALLAH.. aku manusia biasa.yang pernah bersusah..dan yang pernah disusahkan..

merasa ketidaktenangan disaat dan tika ini..masih ingin memunggah rasa namun..tiada penyelesaian jua..pastinya..........balik terengganu.........itu yang terbaik..

Tiada ulasan: