6 Nov 2010

kenapa saya xsuka "ustazah"

diari kini..

salam..memang cukup bersabar dengan karenah adik2ku ini.. "ustazah" em..takpe2.. ade asbabnya bila hati ini cukup panas nak mendengar perkataan tersebut.. sementelah menjadi guru sandaran disekolah lama.. diri ini dikenali sebagai teacher na.. paling kurang cikgu na.. fobia rasanya dengan "ustazah" .. bukan buleh dibuat main2 panggilan tu..isbir..isbir..

kebelakangan ini ..."salam rindu" dari bekas anak2 didikku mendatangi.. kurang asam..kurang adab..kurang didik..kurang semua la..sakit hati pon ade.. rasanya xde la sis ni senget sanagt waktu mengajar..ok je..cool je.. caring..sharing is caring..is loving..haha..siap jadi cikgu kelas mithali walau xpernah dapat anugerah u kelas tu..2 bulan je pon..tapi bleyh kenal la sorang2 perangai.. al kisahnya..ade la sorg pelajar ni..memang terkenallah kenakalannya..masa sis mengajar pon.. teruk benor perangainya.. bak kata cikgu cikgi.. kalu xnakal..xnormallah budak2 ni..huhu.. cuba akal ni menerima sebaik mungkin..last sekali mengajar..ade la bagi cenderahati sikit sorang.siap no.fon..kot2 la nak tepon ucap mekasih..ucap rindu ka..hoho..hampeh..xdak sorang pon..bukan mengharap (ade la ckit..ingatkan cikgu glamer dah)

sampailah minggu lepas..mesej rindu dari pelajar nakal tersebut.. "ustazah chat?ustazah ingat x saya" tengkorak betul budak ni..macam la sis simpan semua no. maalas nak layan lame2. " eh..cikgu xsave no.. ni namensape..kelas mane?" "saya ni i*****n .. ustazah bleyh bagi barang dop?" sis mula rasa sesenget yang mungkin. dah cop nakal..memang nakal betul.. rasa lah nak call.. kot2 tengah tensen study..yela..tengah exam kan.. budak2 kesianlah kategori ni.. hampeh.. jatuh kredit bersen2(kena berkira)..xangkat.. last2.. "ustazah..mesej je..saya nak ustazah je" memang kurang garam budak ni.." k.ustazah nak kuar..wslm" ni je mampu ku elak.. last2.. bertalu2 mesej.. calling2.. langsung sis xpedulikan.. sampailah satu mesej "ustazah..last dah saya mesej..tolong balas" sis pon dah jenis baik hati (terjemahan dari nama..betul la..) balas la sepatah "apa?" " saya nak gtau ustazah..ustazah jangan marah..janji?".. lantas "ye? " " comey dop ****** ustazah?" kalaulah muka budak tu cam bantal ni..nak je hantuk2 kepala kat dinding.. sabar2.. " kamu ni kenapa kurang hajar sanagt..ni suami ustazah.." saje mereke2 ayat.. "eleyh..nak elak la tu..betul dop comey ustazah?" memang kurang asam gelugur budak ni.. terus ku calling sesape dapat bantu "salam..tolong menyamar jadi suami akak segera..amik no ni.." terus je si hero tu menelefon..huh! rasa aman jap dunia.. last2..banyak dia mesej hero tu.. "abang..saya minta maaf..saya xkan kacau isteri abang lagi" ..huhu.. akhirnya.. setle

esoknye..bunyi handset tetiba..berirama..no fon rumah..sape pulop ni "salam ustazah.." suare yang agak2 garau.."ye..sape ni" fobia mula menjelma.."ustazah.. ni ar****,anak murid ustazah.." ooo.. kali ni rasa ok la..sebab suare dah bleyh cam..muke pon bleyh bayang.. "ye..ade ape.. rindu cikgu ye..belajar macam ne?ok " betapa ramahnya sis cuba menjadi insan kamil..haha.. " ok je..ustazah..to4 kan kat saye " zuuuuuppp!!!.. tetiba mood senyum mati.."ok" sepatah je jawab..pah2 terus diletakkan handpon.. dia ingat aku ni tokey to4 ke.. myb jodoh aku kot ngan tokey to4..haha..cuba coolkan hati.. last2..lupekan ajelah.. selepas bebrapa minit..jam..hari.. masih bertalu2 panggilan tersebut.. aduish..aku sudah pobia..huhu..

oppss..sebelum raye pon ade dah student.."ustazah ingat x saye? kelas ni s*****?" " ye..cikgu tau..tapi cikgu xingat hok mane se " masekan aku bleyh ingat student kat seratus orang.. ade plop dia paksa2 aku ingat..macm la dier budok cemerlang.. namanya aku ingat.. senaraihitamkan.. kelas ni kelas tercorot..ade patut..dorang dapat markah 0.. xdak la orang yang paling benci matematik melainkan kelas ni..huh!..

kebetulan..sis ramai adik2 junior yang rapat.. panggil "akk,kakak,,sis" ni normal lah..siap panggilan dijelesi sesetengah pihak.. merapatkan ukhwah.. ke gane..haha..last2.. bila mereka start berpanggilan dengan nada yang syadid,, "maaf ustazah..ana sibuk tadi" huh! demam ke ape ni..baru pagi tadi ber kakak.. tawar hati jadinya aku dengan budak2 ni.. syadid yang xbleyh diterima akal.. asbabnya.. satu perkara.. nak citer ke tidak.. emm... banyak sanagt fitnah terhadap diri ini..kenapa sis fobia dengan "ustazah".. pernah adik junior menyatakan rasa "love".. ade yang ajak kawin.. huhu.. i tak suke.. bila hubungan xmesra bertukar rasa.. bila syadid ni lagi la.. i tak suke.. huhu.. sebab tu bila makin ramai adik2..makin rase dekat hubungan persaudaraan.. sis still say.. bro.. deq..adik.. harap maaf la pada yang berkenaan.. sis xbleyh terima.."ustazah" terutama.. bawah umur ni 20 ke bawah ni.. gerun..gerun..masalah2 macam ni.. baik kita berkakak adik.. rasa selamat..

apa yang nak pk..pk la..sebab kepala masing2 kan.. sis ade kepala sendiri..ini la yang sis pikir..huish..sanagt fobia..yang hampir2 sebaya..dimaafkan. sebab ??...ade la sebabnya.. u adik2 ni..bukan xthiqoh..thiqoh sanagt.. dan thiqah bukan pada panggilan..tetapi pada penghormatan..thinking..thingking...masing2 ade tahap pobia masing.. hormatilah rasa pobia orang..huhu..

ustazah bagi pada yang betul2 berkenaan..dalam gerak kerja ok..memang wajib..namun itulah.. banyak perkara berlaku..banyak sangat..xsemua diari hidup senang nak tulis..xsemua.. :(

baru je nak buka buku..last2 gatai plop tangan dengan blog ni..hurmmmm.. xbleyh nak fokus.. doakan lah kesejahteraan sis..kepada yang kenal..wajib la doa.. yg xkenal.. nak pahala sunat..doa2lah..xmakruh..iallah..

ni jadual exam..takowttttt..

penganalisisan data penyelidikan 21-11
etnografi pribumi di malaysia 23-11
orientalisme dan islam 25-11
agama dan masyarakat 27-11
kemahiran kaunseling 29 -11
dakwah.teori dan aplikasi 1-12
rakan kaunselor ***setle

doakan..(nada yang serius ni..)

4 ulasan:

saya berkata...

akk! dcna tgelak taw bc nih! :D :D :D

haa nmpk x muka ketawa byk tuh:)

isbir y a ukhti mahbub.... ya Allah cemburuY ak kpd shbt ksygnku ini atas perhatian y dy peroleh dr MU wahai Tuhan... smoga ak juga mmpu u m'jd sptY, ameen ya Rabb..

nadya solahuddin- "mengukir rasa hati disini" berkata...

buleh la bayang cket2..im try to imagine..huhu.. sakit jiwa ngan budak2 ni..ok.syukran sis

HaDi berkata...

salam,,
Menarik pengalaman sis (xtahu diri ni boleh dikategorikan x dalam usia yang boleh guna panggilan ustazah)..hehe
thikoh bukan pada panggilan,,thiqoh pada thinking...menarik perhatian..=)

Selamat Maju Jaya...

nadya solahuddin- "mengukir rasa hati disini" berkata...

syeikh hadi..
enta.. boleh dah nak syadid ngan ana.. hu2..ni citer budak2.. apepon..syukran..