19 Dis 2012

Syukur Dengan Apa Yang Ada

Bismillahirrahmanirrahim..


^^, Rajin pula akhir-akhir menghapdate. Almaklumlah, hujung tahun, program pon berkurang sudah sekarang. Sentiasa dalam proses untuk merangka dan merancang.. oleh demikian, banyak lah masa-masa dihabiskan dengan perkara kurang lebih faedahnya nih.


Sedang melayari intenet tanpa henti mencari bahan-bahan fosil untuk program "women space" akan datang.. tetiba saya teringat akan yayasan tunku abdul rahman. fuhh..dengan segera mendail nombor.

"hello, boleh saya bercakap dengan bahagian dermasiswa?"
"ye..sekejap saya sambungkan.."
"hello.. dengan siapa saya bercakap.." suara sang jejaka..
"ye.. saya cuma nk tanya, keputusan temuduga ytar pada bulan lepas, bila ye kami dapat check"
"ok.. boleh bagi nama n no. ic.."
"ye...boleh.." dup dap.. dup dap...laju pulak jantung ni berbunyi
"ok.. cik nad.. tahniah, cik berjaya dalam temuduga ini, jadi 3500 akan diputuskanlah 6ti.." suara kurang jelas.
"haa? saya kena bayar rm3500 lagi la ye.." dalam hati sudah munge2 manggar..
"bukan cik... kami cuma bayarkan rm3500 sahaja.. paling tinggi pon ada yang dapat sampai rm4000" ..
"hah???" 
"ye cik?"
"oo..macam u..xde yang full dimansuhkan ye" 
"xde cik.."
"kalau macam tu..terima kasihlah" .... sayu aje ganggang fon diletakkan. fuh!!!! besor harapan nk ringankan beban mak ayah.. adesss!!! "kami berazam..tukar kerajaan lepas nih" ^^,
 Alhamdulilllah!!!!! apapon, bersyukur juga dapat daripada melalui perasaan tidak dapatkan. Hanya tuhan aje yang tahu.. hari tu nazar.. kalau full dapat mansuh.. nk bayarkan keta ayah n bagi pakej umrah.. bila dah 3% je dapat ni.. kena ikhtiyar kot laen lah pulak. Marilah kita berbakti kepada ibu bapa. ^^, .
minggu ni pada 22&23 akan pergi bercuti ke pengkalan balak melaka.... nantikan!! ^^ .. bersama staff dan family.. kami yang takdak family ni bawak anak tekak ajelah.. ^^ . Moga besh!besh! selalu. musim hujan kan... Allah maha Baik~~

18 Dis 2012

khabar gembira ataupun duka

Bismillahirahmaniraahim...

(majalah solusi)


Ucapan Ketika Mendapat Khabar Gembira atau Duka Cita

Rasulullah s.a.w ketika mendapat berita gembira, Baginda mengucapkan:

الْحَمْدُ للهِ الَّذِي بِنِعْمَتِهِ تَتِمُّ الصَّالِحَاتُ
"Segala puji bagi Allah, dengan nikmat-Nya semua urusan berakhir dengan baik dan sempurna.

Jika Baginda mendapat berita dukacita, maka Baginda mengucapkan:

الْحَمْدُلِله عَلَى كُلِّ حَالٍ
"Segala puji bagi Allah dalam segala hal."

(Riwayat Ibnu Sunni dan Hakim)

17 Dis 2012

Motivasi dari Attaubah


Bismillahirrahmanirrahim..

Halangan dalam kelapangan.

Biasanya kita dengar, mehnah dalam berjuang ni adalah kerana kesibukan, kesempitan masa dan sebagainya. Namun, halangan paling besar adalah kelapangan masa, bila senang dan bahagia dengan cara hidup normal tanpa sebarang kesusahan ia menjadi jerat dalam perjuangan. Allahuallah! Berada ditempat orang ini menghadapi 1000 mehnah. Kebanyakan nisa disini sudah berumah tangga. Kemana-mana pon pergi akan dihantar dan pulang bersama suami. Kebetulan di kampung yang diduduki ini tidak ada laluan untuk bas. Hanya bergantung kepada teksi semata. Sekali cas.. mau rm30,50. Terpulang pada tempat. 

Kekadang mahu menumpang pasangan ini membuatkan kita kurang selesa bahkan 1000 fitnah menanti. Pelbagai aspek perlu diambil kira.. akhir bulan boleh la call teksi direct untuk gi mana-mana. Bila awal dan tengah2 bulan ni. Banyak mende juga perlu difikirkan. Maka, bersangka baiklah untuk sesiapa yang benar-benar ada masyaqqah. Kita melihat semua menjadi senang kerana kita tak pernah meletakkan diri menjadi sukar. kenderaan sendiri sangat besar keperluannya untuk gerak kerja dalam perjuangan ini.

“Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: "Pergilah beramai-ramai untuk berperang pada jalan Allah", kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak.” Attaubah 38
Kekadang termangu sendiri.. bagaimana boleh dielakkan perkara yang Nampak mudah ni tapi menyulitkan keadaan. 3 program sudah terlepas. Semalam juga sepatutnya gempur pru bersama muslimat kota raja tetapi tunggu punya tunggu.. tiada panggilan. Maha kecewa jiwa hamba. Sebelum ini ada sahabat perjuangan, boleh la meredah ktm, lrt dan sebagainya. Bila bersendirian ini, tidak cantik diperlihatan untuk berjalan ke sana sini.. ada batasnya seorang muslimah.

“Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.” Attaubah 41.

Allah mengujilah tu. Bila jiwa sarat dengan “wakaf” untuk islam. Segalanya jika boleh nak diperuntukkan untuk islam. Apatahlagi kini, kerjaya yang tidak seberapa untuk menyumbang kepada perjuangan islam. Allahurabbi. Ingin berada dalam “naungan islam” bersama para2 mereka yang bersemangat dan sentiasa istiqamah dalam merempuh gerak kerja. Kekadang bila shbt2 memuji “orang hebat” “org lama” rasa dihempap seribu penghinaan. Itu sekadar penghormatan luaran. Terasa terhiris dengan kemampuan diri yang sedia ada.

“Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang sudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: "Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).” Attaubah 42.

Ada segolongan juga, mengejar kekayaan bila berada dalam kesusahan. Baginya, bila ada duit boleh bantu Jemaah. Namun silapnya, dalam proses mencari kekayaan, usrah tidak hadir, program tidak pergi, perhimpunan apa pon tidak beri sumbangan. Ini bukan kaya untuk Jemaah sebaliknya sebagai memotivasikan dirinya kaya untuk akan datang. Kesan dan barokahnya sudah terlihat disitu. Semoga diri ini juga tidak tertipu dengan apa yang telah diperlihat oleh teman-teman.

"Katakanlah: "Dermakanlah harta kamu sama ada dengan sukarela atau kerana terpaksa, tidak sekali-kali akan diterima daripada kamu, (kerana) sesungguhnya kamu adalah orang-orang yang fasik".attaubah 53

Allah yang maha mengasihani dan sentiasa memberi petunjuk. Kami berserah diri kepadamu. Jangan biarkan kami mengurus kehidupan ini walau untuk sesaat. Benar!! Kita boleh merancang dan menetapkan hala tuju sebagai matlamat kehidupan namun jika urusan tidak diserahkan pada Allah s.w.t maka, hanya menjadi haru birulah hidup ini. Rindu al-quran saya. Dua kali hilang, kali ke3 berada di sekinchan. Bila mau sampai ke klang ni.. sunyi sudah. 1 bulan kehilangan mau gila sudah. Allahuakhbar!!

Ibrah daripada surah attaubah dalam hidup perlu dilampirkan. Agar helaian hari2 kehidupan menjadi tempat rujukan. Motivasi perjuangan ada disini dan bahkan menjadi penguat dikala lemah. Menjadi penawar dikala sakit. Carilah hatimu dalam al-quran..