30 Jul 2011

memunggah rasa

SALAM cetusan RASA...

Dalam kesibukan menyiapkan laporan latihan industri yang menikam jiwa kerna tarikh yang perlu dihantar sudah pon menyapa.huhuhu..itu aje yang mampu disampaikan. tangan masih ligat membentang rasa mengukir sebuah cerita yang lahir segalanya dari jiwa. ketidaktenangan akhir2 ini menggugahrasa membendung segala ceria menawarkan segala yang ada.

lama tidak mengimbau kisah hidup anak seorang petani..lama tidak membiarkan airmata menerjah jiwa lantaran keperitan hidup.sawah padi..tempat bekerja sewaktu kecil. ayah seorang yang sangat kreatif..diusahakan tanah dengan segala tanaman.. jagung,tembikai,kacang tanah, limau,halia,lengkuas,kunyit dan lain2 yang sudah ku lupa..sikap ayah yang terlalu pemurah dan sentiasa memberi segala yang diusahakan menyebabkan rezeki tidak pernah putus..lantaran itu..nama ku diberi (nadya-pemurah)semoga aku menjadi sepertinya tidak berkira soal harta dan apa saja yang sementara. sawah padi ini menjadi teman seawal usia 11 tahun.. berpenatan kembali daripada sekolah.. aku ke sawah selepas asar untuk menjaga padi dari dimakan burung..pukat yang sinonim dengan sungai kini dibentangkan seolah pagar agar dapat merasa daging burunggoreng ataupun masak merah .duduklah disitu kadang2 ku merungut "asyikk aku aje kena jaga..padahal orang lain ramai lagi.." iyelah..disebalik hutan ada sekeping sawah..kadang jiwa ini sangat lembut..tak ingin ibu ke sana setelah berpenat urusan dirumah.maka, berpetanglah disana sentiasa. waktu menjerut padi paling susah..kena buat sendiri sebab kawasan yang kecil takkan nak panggil yang moden2..tak berbaloi..

bau wangian ini sentiasa dipalit. kekadang orang menutup hidung apabila lalunya lori membawa getah ini namun aku terbiasa..biasa dengan baunya. sejak kecil bermandikan tumpahan air getah. menongkah bukit menjinjing guni untuk membungkus getah. lelah..dan sememangnya tiada kudrat untuk menarik guni2 getah.beberapa kali pernah tersungkur kerana bukitnya bukan lapang..penuh kayu-kayu getah. nakal..memang nakal..sengaja kadang2 melambatkan isi karungan guni supaya adik beradik lain terus naik ke atas bukit mengutip getah disana.. tidak semudah sesetengah orang yang menggunakan kereta sorong dan jalannya mudah.. ini semuanya kena pikul dan tarik sendiri..lelah berbaloi..bila berguni2 getah dapat..kata orang suatu ketika,penoreh getah kaya..sebab harga melambung..namun tahukah berapa lama je harga tersebut kekal..kadang bila jatuh 70sen sekilo..sesuap nasi pon belum tentu dapat.. yang merasa pasti tahu apa yang berlaku

perkara yang paling getir..mengangkat kelapa sawit.. mengutip buah yang terlerai satu hal. sangat menyulitkan..kekadang malas hadir mencuit hari namun lelah ibu dan ayah masih mencengkam jiwa. siapa sangka.. segalanya berlalu pantas..lama sudah tidak menjengah kebun yang berbakti..getah yang berjasa..sawit yang menampung nafas lega.. segalanya berkubu dalam jiwa. bukan mudah merasa dengan semua kenangan.

bersama mereka yang bernasib baik sebenarnya iaitu anak-anak yatim..meskipun mereka dilihat satu daripada golongan yang sepatutnya dilindungi..namun, bersyukurlah mereka ternyata lebih bernasib baik sebenarnya. berada dipersatuan yang dilimpahi dengan nikmat semuanya.. dkelilingi insan yang hidup mewah..adik2 tahfiz membuatkan diri tertanya akan ke mana mereka salurkan nikmat itu jika bukan dengan melahirkan akhlak yang baik dan mukmin.

merasa tiada apa disisi lebih baik sebenarnya..apalah sangat yanga da pada dunia.. mungkin masa diploma..tiada yang lebih bodoh daripada terjebak dengan permasalahan remaja dan menggadaian pelajaran.. apa yang nak dibuktikan dengan kekurangan yang ada. pada waktu dan saat ini.. kegemilangan terus ku ingin kecapi..sungguh xsangka..peningkatan dalam pelajaran menyedarkanku..betapa segalanya harus atas usaha sendiri..ibu dan ayah sentiasa bersusahan demi anak2nya..bilakah akan terbalas segalanya.. sebab itu aku pantang orang yang mempersendakan orang lain..pantang mendengar fitnah dan cacian..pantang dalam bab akhlak..kerna semua itu aset dalam diri seseorang.

mungkin tiada siapa yang tahu..janji yang ditabur..renovate rumah tersebut..membuatkan hati ini xmampu sebenarnya memaafkannya..xkan maafkannya..meskipun lidah mampu menuturkannya..bukan mudah menerima segala yang diperlakukan.. sungguh ya ALLAH.. aku manusia biasa.yang pernah bersusah..dan yang pernah disusahkan..

merasa ketidaktenangan disaat dan tika ini..masih ingin memunggah rasa namun..tiada penyelesaian jua..pastinya..........balik terengganu.........itu yang terbaik..

29 Jul 2011

Ucapkanlah Jazakallahu Khairan

Salam,alaika Ya Rasulullah

Apakah yang seharusnya kita ucapkan bila mendapatkan kebaikan dari seorang muslim yang lain? Cukupkah ucapan terimakasih?

Oleh: Asy Syaikh Muhammad bin Shalih Al-‘Utsaimin rahimahullah

Dari Usamah bin Zaid radhiyallahu ‘anhuma, beliau berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,

من صنع إليه معروف فقال لفاعله: جزاك اللَّه خيراً، فقد أبلغ في الثناء

“Barangsiapa yang diberikan sesuatu kebaikan, maka hendaknya dia ucapkan ‘Jazakallahu khairan (semoga Allah membalas kebaikanmu)’ kepada orang yang memberi kebaikan. Sungguh hal yang demikan telah bersungguh-sungguh dalam berterimakasih.”

Takhrij Hadits:Hadits ini dikeluarkan oleh At Tirmidzi dalam Al Bir was Shilah (2035) dan Ath Thabrani dalam Ash Shaghir (148/2)

Syarah:

Nabi shallallahu alaihi wasallam bersabda,

“Barangsiapa yang diberikan sesuatu kebaikan, maka hendaknya dia ucapkan ‘Jazakallahu khairan (semoga Allah membalas kebaikanmu)’ kepada orang yang memberi kebaikan. Sungguh hal yang demikan telah bersungguh-sungguh dalam berterimakasih.”Apabila seseorang memberikan sebuah kebaikan kepadamu dengan harta, bantuan, atau ilmu atau yang selain itu, maka Nabi shallallahu alaihi wasallam maka Rasulullah shallallahu alaihi wasallam memerintahkan untuk membalas kebaikan tersebut.Beliau juga bersabda,

“Barangsiapa yang memberikan kebaikan kepadamu maka balaslah (kebaikan tersebut)”Maka balasan ini sesuai dengan kondisinya. Ada orang yang balasan kebaikannya dengan engkau berikan sesuatu yang sama dengan apa yang dia berikan sebelumnya, atau bahkan lebih banyak. Ada pula yang orang yang balasannya engkau mendoakan kebaikan baginya, dan dia tidak ingin engkau balas dengan harta.

Orang yang sudah tua, memiliki banyak harta, dermawan, memiliki status sosial di masyarakat, jika dia menghadiahkan sesuatu kepadamu, lalu engkau balas memberi hadiah yang sama dengan hadiah pemberiannya, maka dia akan melihat ini sebagai sikap perendahan bagi dirinya.Akan tetapi bila terjadi yang seperti ini, berdoalah kepada Allah untuknya.

Apabila kalian tidak menemukan sesuatu yang pantas untuk membalas kebaikannya, maka doakan dia sampai kalian lihat kalian telah membalasnya. Dan dari doa ini adalah ucapan kalian,

جَزَاكَ اللَّهُ خَيْرًا

 “Semoga Allah membalas kebaikanmu”

Jika dia memberikan sebuah kebaikan, manfaat kepadamu, maka ketika engkau ucapkan jazakallahu khairan engkau telah bersungguh-sungguh dalam memuji. Hal ini karena jika Allah membalas seseorang dengan kebaikan, itu merupakan kebahagiaan baginya di dunia dan akhirat.(Diterjemahkan oleh Abu Umar Urwah untuk blog http://ulamasunnah.wordpress.com dari Syarah Riyadhus Shalihin karya Syaikh Ibnu Utsaimin halaman 1564-1565, terbitan Darus Salam Kairo).

PS:Apabila ucapan tersebut ditujukan kepada wanita, maka dhamir (kata gantinya) diubah menjadi:

جَزَاكِ اللَّهُ خَيْرًا

“Jazakillahu khairan”

Apabila ditujukan kepada sekumpulan orang, maka gantilah dengan:

جَزَاكُمُ اللَّهُ خَيْرًا

“Jazakumullahu khairan”

28 Jul 2011

selamanya takkan mungkin


assalamualaikum w.b.t

Entah apalagi nak diluahkan..entah apa lagi nak dicoretkan..teman kesayanganku ini, sangat setia bersamaku..menerima segala luahan hati tanpa sebarang kata. segalanya berlaku dengan begitu pantas..."sayang" ye..saya mengetahui erti sayang..saya merasai erti penyayang..namun bersikap penyayang kadangkala membuatkan termakan diri.. "rindu" ya..saya sentiasa rindu..pada insan-insan yang rindukan saya selalu...namun saya tak mampu merindu kerana disebalik rindu ada sendu.
Saya sangat cintakan segalanya yang membawa kebaikan pada diri saya. namun kecintaan ini menyebabkan hati tiada rasa..jiwa sering terluka..kebaikan ini yang sering menerjang segala kedamaian.. saya faham erti cinta dan kalian lebih mengerti istilah mencintai..dicintai..ungkapan asasnya adalah kebahagiaan namun segalanya begitu berbisa.

saya memberi segala yang diminta..saya menyerah seluruh kepunyaan yang ada agar terbukti setia itu pasti..saya menyerah segala janji agar semua perkara menjadi nyata.namun kepercayaan saya selalu digugat..kesetiaan saya semakin tercampak.. ke mana segalanya setiap kalam yang sering dituturkan..

saya tak suka orang marah-marah..saya xsuka orang mengangkat suara..saya sanagt pantang pada kelakuan tidak sopan..saya sanagt elergik pada orang yang tak berakhlak..kerana saya sentiasa dikelilingi sahabat yang sentiasa berlapang dada..saya sentiasa dikelilingi manusia yang menegur sebagai tanda sayang..saya dikelilingi insan yang sentiasa menghormati dan menganggap semua ada kelebihan dan kekurangan sendiri.. saya juga paling tak suka marah sebab saya bukan dididik sebegitu..

namun.. saya terima segala teguran yang diberikan..saya menerima segala kesalahan yang saya tidak sedar..saya muhasabah segala kekurangan yang ada..saya seringkali menilik kelemahan yang ada..saya juga tidak sedar..kelakuan manakah yang bercanggah..kelakuan manakah yang membuat orang terluka..

selamanya takkan mungkin merasa satu jalur kehidupan..gelombang dan simpang pasti bertamu..kukuhkan diri disitu dan berfikiran positif selalu..hidup sentiasa dibelenggu.. maka bebaslah dengan keimanan yang ada.. saya sukar mempercayai erti keikhlasan..erti persahabatan dan erti kasih sayang.. kerana pengalaman silam sering membuatkan diri ini terjurang dalam sesuatu hubungan.... serik sebenarnya.. maafkan diri ini teman..maafkan..