26 Jan 2013

tips membeli dan bersedekah di pasarrrr

Bismillahirrahmanirrahim..Segala puji bagi Allah.. Tuhan sekalian alam..

@pengalaman pertama.

today..saya dengan bangga dan dukacita memaklumkan.. firstime i bawak keta pergi bandar uolls.. jeng kreng kaki..padahal keta auto. Ditemani my bro.. memang kecut perutlah dengan kesibukan. hampir2 juga arwah keta tadi takpun tuan dia sekali. xbertimbangrasa langsung...mujurlah kaki ni cepat jah membreeeek. hurm..xseronok pon bawa keta ni.kui2.. xmampu lagi nak mengagak jarak keta belakang untuk cilok sana sini. tambah pulak lori mori yang eksyen je membuli diriku yang serba kekurangan ini. cess.. namun perlu yang amat untuk mahir..semoga cepat dapat melaksanakan gerak kije PRU. TAKBIR 10x,, =D.

@tip membeli dipasar minggu, pasar tani, siang, malam atau tengahri
biasanya dikawasan yang i duduk ni. pasar minggu.hari jumaat ada dipulau duyong, wakaf tengah batu rakit hari sabtu xdapat dikenalpasti, hari ahad di area ipg batu rakit tuh, hari senin di tok jiring, hari selasa di banggol binjai dan gong badak, hari rabu di bukit tunggal dan hari khamis di pok tuyu aka belakang kusza. semenjak sakit terkena panahan syaitton ni..memang boleh dikira dengan jari jemarilah berapa kali jah pi pasor malam... kata ustaz "pantang larang tuh.." :). okes..antara tips2 membeli belah disini..

1)lihatlah kepada si penjualnye..bukan makanannya. asbab? kekadang bagi saya yang suka memerhatikan gelagat orang ni, saya pusing dulu semua tempat, bukan nk memilih dan tengok mana yang sedap.tetapi mau lihat "nenek tua" pakcik makcik dan adik2 yang gigih menjual tanpa meminta-minta pada orang lain. teringat kejadian dipasor pok tuyu. ada nenek ni jual ulam kacang botol dengan ubi kayu je.. kesemua yang dibawa ada dalam rm15 hinggit.Subhanallah, lesu hati mlihatnye.. masa tu dah kul6 lebih la..masih tiada yang beli dengan makcik tersebut..aatas niat bersedekah.. beberapa shbt pon membeli ubi kayu dan ulam tersebut. walhal tiada keperluan dan tempat pon untuk dimasak.. betapa gumbiranya makcik tersebut.. kalo boleh kami nak beli semua.. masa tu duit ada rm7 je. Boleh lah membantu.

minggu lepas kami pergi pasir puteh.. area masjid ibrahim sangatlah besor pasarnyer.pada hari khamis. macam biasa..tabiat meronda2 melihat wajah2 yang bersungguh2..bertemulah dengan seorang makcik si penjual ubat..duit dalam poket hanya ada rm10 je.."tok.. minyak ni berapa ringgit?" pelu menyengat pada wajahnye..terus ceria.."rm5 jah so mek.. nak hok mano?..belilah dua minyak tadi..betapa makcik terssebut gembira,, "bantulah setakat kemampuan kita yang ada..rezeki allah tu luas.

bila membeli sesuatu..lihatlah cara berpakaian.. kami sentiasa mengutamakan pakcik dan makcik yang tutup aurat dengan semporna. hah!! kepada sipenjual sane yang belum tuup aurat dengan baik. Sila berbuat demikian. =D..sambung..