5 Dis 2012

konvokesyen kehidupanBismillahirrahmanirrahim.

Jam 6.30 petang, cuaca pon amat mendung pada ketika itu "mendung diluar..mendung lagi di dalam". suasana dalam kereta cukup sepi..sekembali ziarah membuatkan onar dan berduri.. ikhlaskah saat menunaikan hasrat mereka untuk bertemu sesorang yang sangat dihormati. seusai sampai di halaman, hati berteriak "farabi..farabi.." kaki laju melangkah ke sana.. redup..sayup..sepi.. farabi tidak berpenghuni.. "wallahi..watallhi..wabillahi... ana tak redha setiap patah yang keluar dari susur galur darah daging beliau" ... bergema esakan dalam suasana yang tenang.. saat tiada insan memahami.. Allah memujuk dengan beristighfar.. berwuduk, dan solat pada awal waktu... dalam setiap lafaz yang tidak terhenti.. air mata setia menemani... konvokesyen kali ini... tidak mampu mengijazahkan kekuatan iman dan amal.. tidak mampu memberi penghormatan.. sebaliknya.. segunung penghinaan.. wallahi.. ana tak jejak rumah beliau lagi.. itulah yang dilafaz2... memenuhi ruang2.. jika kejahatan menjadi fitnah.. mungkin, tamparan itu membuatkan kita lebih menjadi baik.. namun jika kebaikan selama ini disalah erti... bagaimana ada tempat untuk diberi..

"syaitan sedang berteriak ketawa dengan kebencian yang ada dalam hatimu" .. marah bukan benci.. terhina.. tak redho dengan apa yang berlaku bukan bermakna memutuskan silaturrahim.. semoga Allah membuka pintu kebaikan dan juga kekuatan dalam erti maaf dan memberi maaf.. jiwa sudah beku..

Bas transnational menjadi pilihan pada jam 9.30 malam. melihat muka2 ketrengganuan mengukir rasa sedih.. rasa tidak bertuah dengan segenlintir darah manusia yang tidak menjaga hati orang lain.. pandai bercakap..mesra bersembang.. suka menyelak cerita orang..mengambil tahu apa saja.. tapi sayang.. mulut jika tidak dipandu dengan iman.. musnahlah... terlajak la perahu sekalipun..bermakna belum mampu mengubah  balik semua yang terjadi.. bas bergerak perlahan meninggalkan bandar pesisir air itu, sekali lagi.. Allah memberi air mata untuk menghilangkan rasa hati yang masih ada.. suasana sepi.. memejamkan mata.. agar esok masih ada untuk membuatkan diri bersemangat untuk berusaha.!! klang menanti penuh sinar...

***mendapat bunga dari teman, dapat anak patung kure2, katak, pen ikhlas daripada shbt2 tersayang.. moga Allah lindungi mereka.. ketahuilah.. doa rabithah mendekatkan diri kita selalu.. konvokesyen terakhir adalah dihadapan Allah.. bagaimana amalan kehidupan seharian ini.. semoga Allah ampuni dosa2ku.. Amin!! ibu..ayah.. redhalah anakmu ini dalam apa2 yang dilakukan..