22 Jul 2013

saham akhirat.. ingin menderma @ menyumbang??

bismillahirrahmanirrahim..

seandainya kita mempunyai segunung emas.. pastinya dibahagi2.. diagihkan pada yang memerlukan. namun,, Allah kekadang tidak mengizinkan kita memiliki semua ini mungkin kerana ujian kekayaan itu lebih besar musibahnya dari kemiskinan. boleh jadi kamu menjadi orang yang tidak bersyukur dan berterusan mengumpul harta dunia. justeru itu, untuk memberi atau bersedekah.. bukan perlu "KAYA" dahulu. tanda orang yang bersyukur, mereka mempunyai lebihan harta dan menginfakkan untuk orang yang lebih memerlukan.

sebaik-baik derma adalah di bulan ramadhan

tambahan dibulan mulia ini. bulan keberkatan dan rahmat. seafdhal2 sedekah adalah dibulan... romadhon..Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,’ Barang siapa memberikan makanan untuk berbuka kepada orang yang berpuasa, maka ia memperoleh pahala sama dengan orang yang berpuasa; sedangkan pahala orang yang berpuasa itu sendiri tidak berkurang sedikit pun. (Hadis At Tirmidzi) 

penawar penyakit dan penghapus dosa adalah bersedekah

Rasulullah SAW telah bersabda : ”Ubatikanlah orang sakit di antara kamu dengan sedekah”. Manusia yang hidup sering melakukan kesalahan dan dosa. Allah S.W.T menyediakan berbagai laluan kepada hambanya untuk penghapusan dosa, antaranya bersedekah. maka ambillah peluang-peluang yang ada untuk memberi sumbangan.

ingin menderma?? ingin menambah amal ibadat?? disini tempatnya.. boleh klik untuk maklumat lanjut..

Photo: Photo0008.jpgmaahad tahfiz anak yatim darul fuqaha = Assalam wbt. Selamat menyambut ramadhan buat smua..Sempena bulan ramadhan yang mulia ini, Darul Fuqaha ingin memohon sedikit sumbangan dari tuan puan untuk menyiapkan tempat rehat pelajar...kami memerlukn tajaan tanah RM100 selori sebanyak 15 lori..kpd yg sudi menyumbang boleh terus bank in duit ke akaun bank islam atas nama Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul . (Akaun bank islam 12029010045695 maahad tahfiz anak yatim darul fuqaha)maahad tahfiz sirajul quran = S.M.S. Sama-samalah Memberikan Sumbangan untuk meringan beban adik-adik Ma'ahad Tahfiz SirajulQuran, Seberang Jaya, Pulau Pinang....-Cuma 2 langkah mudah : 

1. berikan sumbangan melalui akaun bank KRL Management (MAYBANK) 557090502420.

2. SMS ke mana-mana nombor di bawah (nama, jumlah, alamat, no.tel) :
013-4211157 (IIMRAN) / 013-4640158 (IQBAL) / 019-5255652 (AIN)
ATAU EMAIL : Krl_mail@yahoo.com.my
ATAU FACEBOOK :www.facebook.com/MADEENAHKRLAssalamualaikum....dah dapat gaji? Ok....macamana kalau sedikit atau banyak dari gaji tu anda sedekahkan kepada Madrasah Darul Iman. Kita sedang mengutip dana bagi menyiapkan kelas tahfiz pula....Bulan Ramadhan pahala berganda-ganda kalau kita bersedekah apatah lagi sedekah kepada pelajar-pelajar agama.....Insya Allah sahabat-sahabat saya pemurah semuanya.

semoga Allah memberkati amal kalian.. mendermalah walaupun sedikit.. :) semoga Allah redha dengan usaha-usaha sebegini.. 


21 Jul 2013

ibrah dari a'mal

Bismillah..alhamdulillah..

"kak na eh, kita teringin nak pakai tudung labuh macam kakna..menutup aurat.. tapi.. kita malu gop..xdok geng ekpon.. kekgi orang duk sindir2 kita..macam ustazah.. doh gane eh kakna.. kita nak berubah jugop" luah seorang anak yatim.. beliau sangat ganas dan lebih kepada perwatakan lelaki sebenarnya.. terkedu juga bila dia meluahkan perkra sebegini. sangka kami, myb dia nak pakai otai2 dan simple. begitulah manusia.. jangan kita mencari dan berkawan dengan orang yang baik2 saja.. seingat saya dikampus.. teman2 saya semua solehah dan bertudung labuh.. kebanyakan sahabat dan rakan bukan pengajian islam sekalipun pasti bertudung labuh..

"kak..ramai kawan kak.. gi mane2 pon ade je hok tegur..pah2 pakai plop tudung labuh belake" tegur rakan sekelas yang berpewatakan biasa-biasa saja. sekadar tersenyum.. :) saya bersyukur dianugerah ramai sahabat2 yang baik2 dan solehah.. bukan nak berkawan dengan golongan sebegini saja tetapi dianugerahkan. 

peristiwa saodah..

ada sebuah surau dikampus namanya surau saodah.. bermula disini, gerak kerja memakmurkan surau bermula. disini juga ramai hati-hati bertaut cintakan Allah.. masyaAllah.. indahnya..sehinggakan ada seorang adik..menjadikan sebagai trademark dalam aktivti hariannya "kak..demi saodah" .. nak buat apa2.. mesti ada ayat "demi saodah".. disurau ini.. kami bertungkus lumus mengadakan aktivti.. tazkirah.qiam.iftar.diskusi kitab dan sebagainya..alhamdulillah..makmur... sehinggakan wajar dipuji kerana menjadi ikutan surau2 lain.  peristiwa yang saya ingin bawakan adalah mengenai 2 orang adik diploma kos pengurusan.. pakai seluar track..tshirt..tudung bawal kecik.. tapi.. istiqamahnya dengan surau saodah.. masyaAllah.. malu kami ni.. yang paling salute..adalah istiqamah pada waktu subuh.. setiap masa ada je adik berdua ni.. dan automatik saya melantik beliau berdua menjadi ajk surau.. setahun berlalu.. selepas masing2 dapat asrama baru.. semua terpisah ke surau2 lain.. salah seorang daripada adik ni telah berubah 100 peratus... alhamdulillah.. dah memakai tudung besar baju kurung.. yang paling salute lagi.. dalam kelas dia..hanya dia seorang je yang bertudung labuh.. kawannya yang sorang lagi still berpakaian macam biasa.. dia sering mesej shbt2 surau.. minta doakan istiqamahnya.. begitulah dakwah dan hidayah.. kita hanya berusaha menjadi contoh teladan.. sedangkan Allah memelihara hatinya.. 

Ramadhan yang indah

alhamdulillah.. dikurniakan teman yang baik.. cuma garang je sokmo. moga kelebihannya boleh menampung kekurangan diri ini dan manakala segala kelemahan dijadikan penawar untuk berusaha menjadi lebih baik.. "ngade teh"  :) .. Ramai nyer sahabat2 berwalimah selepas raya.. cemburu menyusun jadual..hee.. full pulak tu.. moga ada kesempatan menghadiri semua jemputan.

raya ke2 : u.muiz akad nikah.
raya ke3 : ustzh hasrazini dan ust amar (ubm)
                ustzh hamidah n ust syed amni (ubm)
raya ke4   walimah dirumah zaujah us.muiz (ubm)
                 ustzh aini khadijah dan us amir (ubm)
                 zahidah dan riduan (clasmate)
                 zakiah dan pasngan (clasmate)
raya ke 5 ustzh ummu dan ust firdaus (ubm)

barakallahulakuma wajam'u bainakuma filkhair.. semoga semua selamat dan dipermudahkan urusan.. mabruk alaikum..