1 Okt 2010

*muhasabah seorang hamba*

jadikan aku hamba yang bertakwa ya allah..

salam mujahadah ~~sehening suasana dingin dan damai dipagi penghulu segala hari~~
merentasi dunia laman sosial..akhirnya jumpa satu artikel yang sama ingin dibicarakan pada pagi ini..kredit to akh~msrizal.blogspot.com

wahai umat nabi muhammad..hamba ALLAH yang diberi taklifan. bangkitlah atas satu semangat. dunia ini tidak lain hanyalah debu. ditiup berterbangan.disimpan akan karam lah manusia.sedarlah akan hakikat ciptaan.sama-sama muhasabah sepanjang semalam yang panjang untuk dileraikan..

Meniti hari esok yang mendatang.

Malang sungguh sifatnya insan. Mudah sahaja dia melupakan diri yang sebenar. Malah, sudah diberi waktu selama 24 jam, tiada masa walau sedetik pun mungkin untuk mengenali diri sendiri. Lupa tentang dosa dan noda yang meniti bibirnya sehari-hari. Lupa tentang berapa ramai mereka yang disakiti hati. Lupa tentang, amal yang tidak padan dengan umur yang diberi. Lupa dan keliru dengan apa yang patut dilakukannya sekarang dan akan datang.

Diri yang lelah dengan mabuk arus dunia terus melupakan apa yang sudah dicoret dengan jalan-jalan indah bertuhan. Jalan-jalan inilah yang diikuti bersama mereka yag di sebut di dalam penhujung surah Al-Fatihah. Iaitu orang-orang yang mereka ini Allah Taala telah beri nikmat. Nikmat itu bukanlah sesuatu yang kita sangka berupa kesenangan dan kemewahan dunia. Tetapi itulah nikmat berbuat ketaatan. Ya, ketaatan itulah sebenarnya kemulian dan kenikmatan yang Allah Taala beri. Bukan selain daripada apa yang kita fikirkan. Tetapi jika Allah Taala mahu menghinakan seseorang manusia itu, maka seseorang itu akan berbuat kemaksiatan.

Inilah yang dirakam di dalam sebuah hadis Qudsi, dimana Allah Taala berfirman;

"Sesungguhnya Aku tidak memuliakan manusia dengan banyaknya harta dunia dan Aku tidak menghina orang yang aku hinakan itu dengan sedikit hartanya. Tetapi Aku memuliakan seseorang dengan ketaatan dia pada-Ku. Dan Aku hinakan seseorang itu dengan dia berbuat maksiat kepada-Ku." sumber Tafsir al-munir.

Sukar mungkin untuk menterjemah apa yang dinamakan hasil di dalam beribadah. Fikir-fikir jika banyak beribadah malah dengan kekerapan bersolat dhuha, ianya mampu membuatkan diri lebih kaya. Bagaimana pula jika bersolat dhuha tetapi semakin miskin pula?

Semuanya tidak dapat dijawab dengan logik jika dipandang dari kaca mata material. Kerana iman itu adalah sesuatu yang tersemat di qalbu, terungkap di bibir dan terzahir melalui perbuatan. Jika Allah Taala menakdirkan kesukaran, maka iman akan menjawab itulah suatu nikmat bagi menguji kekuatan. Bahkan dengan jika berjaya lepas dari ujian ini, diri akan semakin kuat dan iman akan makin mapan.


Berhiburlah sementara usia masih muda

Sementara usia masih muda, berhiburlah. Kelak jika tua menjengah tiada larat lagi untuk berhibur. Sementara usia masih muda, bergembiralah. Nanti ketika tua, semakin banyak beban di pundak untuk dibela.

Tetapi jangan salah anggap apa yang saya katakan berhibur di sini. Berhibur dalam definasi iman. Berhibur untuk mencari kerehatan fikiran. Seperti mana terhiburnya Nabi SAW dengan solat, lalu menggesa Bilal untuk melaungkan azan dan iqamat.

""Ya Bilal! Akim as-salah wa arihna biha-Wahai Bilal, rehatkanlah kami dengan solat!"

Pengertian sebegini sukar dimengerti bagi sesiapa yang tidak cuba memahami. Solat itu tidak berat, tetapi amat ringan. Malah ianya seolah-olah gandar yang meringakan beban. Buang segala keraguan dan cangkuk-cangkuk yang menghalang untuk keringanan ini direalisasikan. Biarpun ianya berupa kawan karib, ajak mereka. Jika tidak mahu tangkis sebelum kita tertarik sama.

Jangan menangkis untuk terus bergembira tanpa ada sedikit pun rasa bersalah di dalam jiwa. Kerana sia-sialah manusia yang panjang umur tetapi buruk amalannya.

*memetik kata2 sahabat2 yang bersemangat juang "bekerja didunia..berehat disyurga"

28 Sep 2010

~Dengan namaMU ya ALLAH~

SALAM MUHAJADAH..SEBERSIH FIKRAH..SETULUS JIWA MENGGAMIT HATI MENERUSKAN SAKI BAKI MAKNA SEBUAH KEHIDUPAN

PERJALANAN YANG MASIH PANJANG JIKA USIA DIRASAKAN TIDAK BEERTI DALAM MELAYARI SEBUAH KEHIDUPAN. .selawat dan salam buat rasul junjungan. moga diri dalam syafaat dan menfaat sentiasa. berkongsi tazkirah disurau saodah oleh penceramah yang merupakan pensyarah dibumi beriman ini. rindu saodah T_T ..

bercerita tentang kemaafan dalam kehidupan seseorang. sukarlah..dan sangat sukar untuk memaafkan seseorang sebenar2nya. memanglah, kita dibibir mampu mengucapkan "saya dah maafkan dia" namun jauh disudut hati belum mampu sebenarnya. hati n lidah selalu sukar bersepakat dalam mengzahirkan sesuatu dan menggambarkan keikhlasan. "sedangkan nabi ampunkan ummat" penuh idea ust menjelaskan kepada hadirin. ayat2 ini selalu kita dengar..betullah. kita bukan nabi..manusia biasa. yang banyak buat salah dan silap. tahap kelembutan hati dan kemaafan seeorang juga berbeza-beza. namun, ingatlah.. kita berhutang dengan manusia wajid dibayar sesama manusia..jika berhutang dengan allah..hanya kita dengan allah. bila melibatkan manusia ni. susah dalam kehidupan kita. contohnya mengumpat :) , tambah ust lagi. bila sebut mengumpat, terus orang perempuan yang dikatakan serasi dengannya.terbayang wanita terus..walhal lelaki juga sama. namun ayat je diubah suai " kami sedang membincang masalah ummat" sungguh berkesan gaya penyampaian ust yang bersahaja. amat rugi bagi siapa yang sekadar menghabiskan waktu magrib dengan fesbuk,asgment,basuh baju,pi cafe.. dunia kita kejar sedang akhirat ingin mendekati..kita yang menjauhi..alangkah rugi manusia..

lagu baru yang berjaya menawan hati ini..titisan air mata mampu mengalir bila mendengar..seolah2 kita sedang berbicara dengan allah. ya allah.. lindungi sahabat2ku.. adik2 ku.. umar n farhan. moga mereka tidak diuji diluar kemampuannya.. sama2 hayati~

padamu ku bersujud

ku menatap dalam kelam..tiada yang bisa ku lihat
selain hanya nama-Mu Ya Allah..esok ataukah nanti
ampuni semua salahku..lindungi aku dari segala fitnah

kau tempatku meminta..kau beriku bahagia
jadikan aku selamanya..hamba-Mu yang slalu bertakwa

ampuniku Ya Allah..yang sering melupakan-Mu
saat Kau limpahkan karunia-Mu..dalam sunyi aku bersujud


26 Sep 2010

~sepenuh jiwa~

salam sayang u rabbi..sepenuh kasih u nabi..setulus hati untuk murabbi.. dari jauh rindu untuk ibu dan ayahku..


Bersua akhirnya bersama sahabat2 tercinta..rasanya sudah agak tenat jiwa menyimpan, ingin ditahan dari diperhati dan dirasai.. namun itulah persahabatan..mereka lebih tahu tentang diri ini.. pelbagai kalimat keramat kedengaran menasihati diri ini agar terus tabah dan istiqamah meniti ujian-ujian kehidupan.. inzar dan tanbih menusuk hati dan memenuhi kekosongan dan segala tekanan.. deraian air mata membicarakan segala..lafaz xmungkin menyata apa yang tersimpan.. mereka terlalu faham dengan diri ini.. ya allah..mereka sahabat2ku..kawan ketika gembira..teman segala kesusahan..kepercayaan pada semua asbab..mereka penguat semangat..tatkala rebah..mereka bangunkan.. setelah iftar dan mendengar tazkirah bersama2.. disurau farabi.. ust syafie. memulakan kalam.. betul2 terkena pada diri masing2.. memaafkan..dan meredai bukti tahap keimanan seseorang.. pelbagai input diperolehi dari tazkirah yang hanya sejam..disentuh juga keutamaan puasa qada dan melazimkan amalan sunat.. hidup dalam husnul khatimah.. pelbagai nasihat.. yang paling terkesan.. sebagai daie,sebagai ahli surau,hatta sebagai model yang mengaku bawa islam.. peribadi dan akhlak yang baik harus ditunjukkan..lebih2 lagi berada di asrAma.. semua orang akan perhati.. tingkah laku..akhlak dan sebagainya.. "perlu berbeza dari orang lain" ini lah yang sering ditekannya.. moga sinar baru hari ini..memberi harapan pada hari esok. agar redha allah sentiasa bersama hambanya yang sabar..

*amalkan surah al insyirah..surah alkauthar..zikir hauqola..istigfar
*
setiap masa..agar hati tenteram..yg penting..YAKIN.. Allah sentiasa bersama