23 Okt 2010

manfaatkan hari sekurangnya untuk diri sendiri

Allahurabbi.. yang sentiasa memberi pada hambanya yang leka..mendekati hamba yang sepi..
Salam kepada mukmin dan seluruh alam. Alhamdulillah..kepenatan terasa masih. . penangan asgment yg dapat minit2 akhir u study week ni..cukup terbeban sebenarnya.namun itulah namanya MAHAsiswa..

Hari yang dimanfaatkan..

Bersama brother lim> “keajaiban alquran dan keindahan islam.. memang mantop sekali.pendakwah saudara baru..dan lama jugak kot..dah 15 tahun.. Malu la yg dari lahir beragama islam ni.. daurah safiyyah edisi dua > ahli panel dari student yg baru memeluk agama islam tahun lepas dan cara pemakaian dan amalan seharian lebih baik dari umat islam yg dari kecik belajar dan duk dalam lingkungan islam. Mengapa saya memilih islam > ust rasyidi.pendakwah bebas..saudara baru dari kuching Sarawak.. allahurabbii..rasa tertampar dimuka setiap bait2 ayatnya. Betapa umat islam amat lemah sebenarnya.bersama adik2 yang sekian lama tidak berjumpa. 2hari dilapangkan masa untuk mereka.moga2 ukhwah terbina.sis sayang kamu.. Bengkel kerjaya> seharian memanfaatkan skill ,resume,interview dan sebagainya..sanagt enjoy..tazkirah disurau habibah..ust roslan dan ust.mud.. kelas tajwid oleh ust.fakh.. tazkirah disurau saodah..ala2 ust akila..sanagt bagus adik tu..penuh ilmu..sis like . minggu korkurikulum..sebagai unit potokol,sangat cuba menjalankan amanah dan taklifan yang diberi. Menjaga kebajikan puan ibunda tercinta walaupon lari dari bidang tugas.hu2..sepagi yang cukup mnyeronokkan.. bersama kawan2 n syeikh yg sentiasa hepy..sis like , Tengahri tu pula ke medan tarbiah..melewati taman2 syurga.allahurabbi. rasa nak sujud syukur. Betapa kepanasan hari yang sanagt terik seolah ditenggelami dengan semangat jihad yg menbara. Apapon..bertuah yang amat diberi kefahaman dan jalan menuju redhaNYA. Akhirnya petang pulang ke rumah terchenta walaupon dah gtau xbalik..tapi anak masih demam.panas plok tu.. bila main2 ngan dia baru dia rasa sihat cket. Natijahnya, my brother xnak hantar ke kampus.. bola punyer pasal.. L sabau jelah.. tapi hikmahnya.. sis dapat ke “spa”. Betulkan urat2 saraf yg tersimpul2 ni..segar yang amat .. allah maha penyayang..sangat penyayang..
manfaatkan hari untuk dimanfaatkan pada orang lain..sekalipon tidak..pada diri sendiri..

18 Okt 2010

mereka lebih baik
pesanan Syeikh Abdul Qadir al-Jailani

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapakan dalam hatimu “Mungkin kedudukannya di sisi ALLAH jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku”.

Jika bertemu dengan anak kecil, maka ucaplah ( dalam hatimu ):
“Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku banyak bermaksiat kepada-Nya. Tentu anak ini lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada ALLAH jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan ku peroleh, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah ku capai, mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu):
"Orang ini sedang bermaksiat kepada-NYA padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu):
"Aku tak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk."

begitulah manusia..perlu merendah diri bila berhadapan dengan sesiapon..ingatlah wahai diri ini yang sangat dhaif..doakan anak saya.. ~fudhail al fateh~ yang kurang sihat (lelah)..moga diberikan kesihatan.anak yang aktif ini sangat disayangi..namun ya ALLAH..janganlah kecintaan ini melebihi cinta kepadaMU dan agamaMU