18 Okt 2010

mereka lebih baik
pesanan Syeikh Abdul Qadir al-Jailani

Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu. Ucapakan dalam hatimu “Mungkin kedudukannya di sisi ALLAH jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku”.

Jika bertemu dengan anak kecil, maka ucaplah ( dalam hatimu ):
“Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku banyak bermaksiat kepada-Nya. Tentu anak ini lebih baik dariku.”

Jika bertemu dengan orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada ALLAH jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan ku peroleh, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah ku capai, mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu):
"Orang ini sedang bermaksiat kepada-NYA padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu):
"Aku tak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk."

begitulah manusia..perlu merendah diri bila berhadapan dengan sesiapon..ingatlah wahai diri ini yang sangat dhaif..doakan anak saya.. ~fudhail al fateh~ yang kurang sihat (lelah)..moga diberikan kesihatan.anak yang aktif ini sangat disayangi..namun ya ALLAH..janganlah kecintaan ini melebihi cinta kepadaMU dan agamaMU

Tiada ulasan: