15 Jan 2010

::..mulia kerana ISLAM...::


salam coretan...

TENSION..tensen..huhu..dikelilingi anak2 sedara sis yang same comey ngan cheya nie..hehe..nak post ni pon dier duk bagi idea..cepat3..nak suh cheya taip ape lagi..apapon maleh la cheya nak layan korang.setelah dipikir2..termenung pon panjang gak..dapat surat yayasan trg..hutang piutang sudah mai..huhu2..lusa dah tarikh last u buat tangguh..nape mak xgtau awal2..uwaaaaaaaaaaaaaaaa...entah sempat ke tidak..

imbau balik zaman2 jahiliah dulu..time spm..time diploma..bukan mudah nak ubah diri..nak istiqamah dalam kebaikan..berapa kali jatuh bangun untuk menentu peribadi diri..terjerat dengan cintan cintun..buat2 laghoooo..semua nya bermula dengan HANDSET.. jadi.. salah handset ke salah diri sendiri? boleh wat forum perbahasan nie..apapon setiap perkara aada baik dan buruk nye....rindu saat belajar masa diploma..yelah.. belajar ALQURAN DAN ASSUNNAH.. tetapi kenapa xbleh beramal..menyesal tak sudah..nyesal..nyesal..nyesalllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll. banyak dah surah hafal..albaqarah..annur..siap ngan tafsir..tapi hilang gitu jer..takhrij hadis..tafsir maudhuiey..hadis maudhuiey..qiraat..usul fiqh..nahu..banyak ilmu dah belajar..tapi semua tak diamalkan..malu ngat bila junior2 tanya..bila dah dapat surat kena bayar balik pinjaman..barulah tersedarrr..bayar percuma jer..apapon xdapat masa belajar...sediiiihhhhhhhh

apapon..syukran ila my sis..achik..yg banyak membentuk diri..sungguh..perubahan demi perubahan yang berlaku..selepas sem4 diploma..keterlibatan sis dalam persatuan.. kalu ade sedikit sis dipandang tinggi oleh manusia..sememangnya MULIA AKU KERANA ISLAM.............. tanpanya..apalah aku ada..pernah sekali lagi cuba tergelincir..sis hilang segalanya..family..member..sahabat...jawtaan n apa2 sahaja.. mungkin silap diri pada rayuan taubat..sekarang nie..kena bangkit semula..xperlu dipandang tinggi..xperlu dapat perhatian manusia..cukup ALLAH bagiku..semoga aku istiqamah dengan surau saodah kesayanganku..disini perjalanan hidupku bermula..apapon doakan sis tetap istiqamah..

bab 2..hehe..meh kita laghooo2 cket..hu2..sebelom balik umah..sis ade sembang dengan sorang sahabat..dah berkhawin..anak sorg..sem ni abis belajar..sis ty..nak sambung lagi ke?dia kata ya...xpuas lagi nak cari ilmu..nak sambung master plop..gulp!hup! terdiam sis..termenung panjang..yelah..diri ni yg xde tanggungan ape3..bukan maen memaksa diri u teruskan pengajian..tapi sahabat sis nie..tangungjwb terhadap anak,suami,kuarga..tapi mampu menguruskan dengan b aik.2 yang membuatkan sis kagum..yg dapat sis simpulkan..PENGETAHUAN DAN BERAMAL DENGAN AGAMA ADALAH PENTING.. so..perlu diingatkan..bila sis tanya..ada kawaan saya penentang hebat kawin masa belajar nie.. jawabnya mudah je.. "dia tak tahu hikmah disebalik perkhahwinan..memg nampak susah..tapi perlu tahu..kesusahan tu..yang akan membentuk diri..mungkin kita akan rasa menyusahkan keluarga..kawan2..dan org2 sekeliling..hakikat akan datang ..kita akan susahkan jugak sape2..bukan sekarang je..perlu think positif..itu kunci..rumah tangga bahagia.. huhhu..ade faham semua..!!!hak2.. kesimpulan nyer..setiap perkara kita yang menyusahkan..perlu diakui islam itu mudah.. dan MULIANYA KITA KERNA ISLAM.. sebab tu sis kagum dengan sahabat nabi.. saidina UMAR alkhattab..okeylah..penat plop..nak balik kampus dah jap lagi..jom2..naek bus same2..

10 Jan 2010

peringatan diri yang sentiasa alpa..
duhai hati...kenapa masih ditakuk lama..
musim berganti..hari berlalu..masa berterusan pergi..
namun diri masih begini..

duhai jiwa..kenapa gundah gulana..
sedang amal perlu dipertingkatkan..dakwah perlu diteruskan

Rasulullah saw, selalu berdo’a agar hati baginda tetap teguh. Dalam hadits riwayat Ahmad dan Ibnu Abu Syaibah, Aisya ra., berkata, “Nabi SAW sering berdoa dengan mengatakan, ‘Wahai Tuhan yang membolak-balikkan hati, teguhkanlah hatiku untuk selalu taat kepada-Mu.’ Aku pernah bertanya, ‘Ya Rasulullah, kenapa Anda sering berdoa dengan menggunakan doa seperti itu? Apakah Anda sedang marasa ketakutan?’ Beliau menjawab, ‘Tidak ada yang membuatku merasa aman, hai Aisyah. Hati seluruh hamba ini berada di antara dua jari Allah Yang Maha Memaksa. Jika mau membalikkan hati seorang hamba-Nya, Allah tinggal membalikkannya begitu sahaja..


sis mengharapkan keteguhan iman..penyelamat peribadi..sukarnya ya ALLAH u istiqamah..jauh dari fitnah..