22 Jul 2013

saham akhirat.. ingin menderma @ menyumbang??

bismillahirrahmanirrahim..

seandainya kita mempunyai segunung emas.. pastinya dibahagi2.. diagihkan pada yang memerlukan. namun,, Allah kekadang tidak mengizinkan kita memiliki semua ini mungkin kerana ujian kekayaan itu lebih besar musibahnya dari kemiskinan. boleh jadi kamu menjadi orang yang tidak bersyukur dan berterusan mengumpul harta dunia. justeru itu, untuk memberi atau bersedekah.. bukan perlu "KAYA" dahulu. tanda orang yang bersyukur, mereka mempunyai lebihan harta dan menginfakkan untuk orang yang lebih memerlukan.

sebaik-baik derma adalah di bulan ramadhan

tambahan dibulan mulia ini. bulan keberkatan dan rahmat. seafdhal2 sedekah adalah dibulan... romadhon..Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,’ Barang siapa memberikan makanan untuk berbuka kepada orang yang berpuasa, maka ia memperoleh pahala sama dengan orang yang berpuasa; sedangkan pahala orang yang berpuasa itu sendiri tidak berkurang sedikit pun. (Hadis At Tirmidzi) 

penawar penyakit dan penghapus dosa adalah bersedekah

Rasulullah SAW telah bersabda : ”Ubatikanlah orang sakit di antara kamu dengan sedekah”. Manusia yang hidup sering melakukan kesalahan dan dosa. Allah S.W.T menyediakan berbagai laluan kepada hambanya untuk penghapusan dosa, antaranya bersedekah. maka ambillah peluang-peluang yang ada untuk memberi sumbangan.

ingin menderma?? ingin menambah amal ibadat?? disini tempatnya.. boleh klik untuk maklumat lanjut..

Photo: Photo0008.jpgmaahad tahfiz anak yatim darul fuqaha = Assalam wbt. Selamat menyambut ramadhan buat smua..Sempena bulan ramadhan yang mulia ini, Darul Fuqaha ingin memohon sedikit sumbangan dari tuan puan untuk menyiapkan tempat rehat pelajar...kami memerlukn tajaan tanah RM100 selori sebanyak 15 lori..kpd yg sudi menyumbang boleh terus bank in duit ke akaun bank islam atas nama Maahad Tahfiz Anak Yatim Darul . (Akaun bank islam 12029010045695 maahad tahfiz anak yatim darul fuqaha)maahad tahfiz sirajul quran = S.M.S. Sama-samalah Memberikan Sumbangan untuk meringan beban adik-adik Ma'ahad Tahfiz SirajulQuran, Seberang Jaya, Pulau Pinang....-Cuma 2 langkah mudah : 

1. berikan sumbangan melalui akaun bank KRL Management (MAYBANK) 557090502420.

2. SMS ke mana-mana nombor di bawah (nama, jumlah, alamat, no.tel) :
013-4211157 (IIMRAN) / 013-4640158 (IQBAL) / 019-5255652 (AIN)
ATAU EMAIL : Krl_mail@yahoo.com.my
ATAU FACEBOOK :www.facebook.com/MADEENAHKRLAssalamualaikum....dah dapat gaji? Ok....macamana kalau sedikit atau banyak dari gaji tu anda sedekahkan kepada Madrasah Darul Iman. Kita sedang mengutip dana bagi menyiapkan kelas tahfiz pula....Bulan Ramadhan pahala berganda-ganda kalau kita bersedekah apatah lagi sedekah kepada pelajar-pelajar agama.....Insya Allah sahabat-sahabat saya pemurah semuanya.

semoga Allah memberkati amal kalian.. mendermalah walaupun sedikit.. :) semoga Allah redha dengan usaha-usaha sebegini.. 


Tiada ulasan: